TEMR-İ HİNDİ (DEMİR HİNDİ) 18:08

Osmanlı"nın Şehzadebaşı"ndaki Direkler arası eğlenceleri ve o ünlü vazgeçilmez tatları, neredeyse bir döneme damgasını vuran şerbetleri... Ferahlığın simgesi o limonata, meşrubat daha icat olmamışken sokakların ve evlerin baş tacı sokak şerbetçilerimiz.Demirhindi de bunlardan biri.Ramazan dolayısıyla Fatih de ki aktar abimizin dükkanında gözümüze çarptı ve hakkında bilgi aldıktan sonra hemen poşetimize bir tane attık.

Ayrıca internette yaptığım araştırmalardan tarihimizden bir bilgi sizlere;

Kanuni Sultan Süleyman sıcak bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ve teftiş ederken, susamış. Soğuk şerbet istemiş. Ona bir kap içinde soğuk şerbet ikram etmişler. Kanuni de, şerbeti içtikten sonra o tası altınla doldurtup, geri göndermiş.

Ertesi yıl yine ortaları ziyaret ve teftiş ederken, her ortanın önüne geldiğinde şerbet dolu bir tas sunmuşlar ona. O da her tası altınla doldurtup, geri göndermiş.

Bu şekilde her o mevsimde Padişah'a Yeniçeri ortalarından bir şerbet dolu tas gönderilmesi ve bunların altınla doldurulup, iade edilmesi gelenek olmuş. Savaşlarda bile cepheden bu taslar saraya gönderilir ve altınla dolu olarak geri gelmeleri beklenirmiş

Duraklama dönemindeki savaşlardan birinde, Yeniçeriler yine İstanbul'a şerbet taslarını göndermişler. Ancak Hazine'de altın kalmadığı için taslar geri gönderilmemiş. Bunun üzerine Yeniçeriler savaşı bırakıp, bir nevi greve başlamışlar. Direniş haberi İstanbul'a ulaşınca Saray mutfağındaki altın tabaklar eritilip, bunlarla sikke bastırılmış. Şerbet tasları altınla doldurulup hemen cepheye gönderilmiş ve böylece yeniçeriler savaşa yeniden katılmış.

Osmanlı"nın ünlü şerbetleri şöyle sıralanıyor: Demir Hindi, Vişne Şerbeti, Kayısı Şerbeti, Meyan kökü, Şıra, Hurma suyu, Limonata

Gelelim yapılışına;
200 gr demir hindi 2 lt suyun içinde kaynatıyor 1 kabuk tarçın  2-3 karanfil ve 1 bardak şekerle tadlandırarak kaynattım.ayrı bir kaba tülbet koyarak süzdüm.Biraz ılınınca buzdolanına kaldırıp akşam ikram ettim.
*Eskiden bu şerbetin yapılışın da 41 çeşit baharat konulurmuş.Hala bu 41 çeşit baharatı Eminönünde bulmamız mümkün.
*Karaciğer yağlanması rahatsızlığına iyi geldiğide söyleniyor
*Şeker yerine bal ile de tadlandırabilirsiniz.Buruk tadlardan hoşlananlara tavsiye edilir.Biz çok sevdik.

6 yorum:

Zen dedi ki...

ismini sıkça duyduğum bir şerbet ama içmek nasip olmadı hiç,rengi bi garip görünüyor abla yaa elime alsam içesim gelmez :P Ama önyargılı olmamak gerek tabi ,denemek isterim =) Bu aradaaa hoşgeldinnnnnnnnnnnnn :)

Bir Hoş Seda imiş... dedi ki...

seinebipim bende şerbeti kaynatırken cola kaynatıyorum gibi hissettim :)bu arada hoşbulllduuukkkkk

Ayça dedi ki...

hoşgeldin :) kaybolma yine özledik seni. bu arada biliyosun evi taşıdık sana yakına geldik. gel bize oturmaya teyzesi

Damar Leyla dedi ki...

Vay.Vay vaaay.
Bu neymiş yaw...Fiyatı nedir acep ?
Sınavlarda işime yarar mı acaba? :)))
Şerbet gibisin kardeşim...
Arayı açma...

Bir Hoş Seda imiş... dedi ki...

Ayçacığım yeni evin hayırlı uğurlu olsun.Bana yakın olduğunu bilmiyordum.Yakınımıza taşınan arkadaş ve tonguç en yakın zamanda görüşelim inşallah:)

Leyloşum ekşimsi tadları seviyorsan denemelisin.Bizim evin beyi o kadar beğendiki zulaya yenilerini aldı.
Fiyatı 3-4 tl civarı.Sınavlarda kardeşin dua da eder sana :)şerbetide içtin mi :))

Kaçık Leyla buradaydı dedi ki...

Deneyeceğimde bir bulabilsem.Bizim aktarlar bilmiyor artık eminönüne falan gidilecek mecburen.
Biraz enerji almam lazım..:)